duminică, 26 mai 2013

Nori


Sunt unele greșeli pe care nu le poți ierta. Poate sunt ale tale, poate sunt ale cuiva la care ții foarte mult. Sunt greșeli care au rupt ceva în tine, au dărâmat un stâlp al credințelor tale sau au schimbat drastic calea pe care o urmai. Uneori greșelile astea te fac să deschizi ochii și să triezi oamenii din jurul tău, alteori treci peste și spui că ierți, pentru ca ar durea mult mai mult să renunți la persoana care a greșit. Dar adevărul e că nu ierți.

Adevărul e ca greșeala respectivă te macină pe dinăuntru. Uneori realizezi asta, dar preferi să ignori și să te prefaci că totul e ok, alteori, chiar dacă nu-ți dai seama și poate chiar tu ai impresia că ești bine, îți vei da seama la prima ceartă că nu e așa. Când va fi cearta în toi, cu prima ocazie acea greșeală va găsi o cale  explozivă de a se transforma într-un reproș.. care nu va pica bine pentru niciunul din voi..

Și poate că nici măcar nu așteaptă prima ceartă.. Dacă șansa unui conflict nu se ivește te va roade atât de mult încât vei chinui persoana de lângă tine cu replici agasante poate, poate cu o perioadă mai distantă, mai rece, poate cu un alt fel de răzbunare.. pentru că simți nevoia sa plătească pentru suferința pe care ți-a creat-o. Știu că citind, probabil, nu ești de acord cu mine. Nici eu nu spun că e ceva corect, dar o faci involuntar.. pentru că doar spunând că ierți nu face durerea să dispară.. doar că știe unde a greșit și îi pare rău nu înseamnă că dispare tot.

Acordă-ți un timp pentru a te vindeca.. Apoi dacă încă simți rețineri decide dacă persoana merită sau nu să rămână lângă tine.. Poate motivul pentru care nu poți ierta nu se rezumă la greșeala respectivă. Purtați o discuție, fiți direcți și deschiși unul cu celălalt, rezolvați problema împreună. Vezi cum reacționează și vezi dacă e dispus(ă) să recupereze încrederea ta și să lupte alături de tine pentru voi. Orice tip de relație ar fi. Apoi gândește-te bine.. oare tu nu ai greșit niciodată? și dacă nu ai greșit, crezi că nu vei greși? Suntem oameni. toți greșim, acum depinde fiecare ce greșeli suntem dispuși să le lăsăm să treacă și pe care nu le tolerăm.



Nu e corect nici ca persoană care greșește să fi pedepsit la infinit totuși.. Nici nu ești obligat(ă) să accepți așa ceva. Dacă ai greșit și știi ca ai făcut tot ce ți-a stat în cale să repari, să te revanșezi și ai muncit cât ai putut de mult să fie bine din nou și înca ești chinuit(ă) pentru o greșeală, poți alege să pleci. Însă asta dacă ai luat în considerare înainte de toate un timp de vindecare. Nu poți forța iertarea.

 Nimeni nu trebuie însă să regrete toată viața pentru o decizie ce a luat-o la un moment dat. Nimeni nu poate vedea în viitor să știe exact ce se va întâmpla pentru a ști încotro să pornească și exact ce pas să facă pentru a ajunge în locul dorit. Poate în momentul respectiv a părut o decizie bună, dar s-a dovedit în timp că nu a fost așa. Trebuie să înveți din experiență, să înfrunți consecințele, iar apoi permite-ți să respiri.. și mergi mai departe.

2 comentarii:

  1. Ma regasesc foarte mult in tot ce ai scris aici. Suferim si gresim atat de mult in viata si oricat regretam o facem din nou si din nou. Iar uneori persona iubita ne greseste atat de mult si o iertam si zicem ca mergem mai deprate... si de fapt nu este deloc asa pentru ca ne amintim mereu si doare parca tot mai tare fiecare amintire. Deci foarte adevarat tot ce ai spus. Felicitari pentru exprimare !

    RăspundețiȘtergere

Încotro?

Ne căutăm drumul prin viata încercând să găsim o cale comună, dar cărările fiecăruia par a se întâlni doar in punctul de plecare. Stam i...